Zuidas Amsterdam: warmte- en koudelevering Skip to content

Zuidas Amsterdam: warmte- en koudelevering

Meer weten over dit project?

Steffen Klok en zijn team kunnen je er alles over vertellen

Steffen Klok

Steffen Klok

Senior Design Engineer Mechanical – Groningen

Andere vraag?
Neem direct contact op
Terug naar het overzicht

De Zuidas is hét zakendisctrict van Amsterdam. Het gebied blijft voortdurend in ontwikkeling. Belangrijk is dat de kantoorgebouwen op duurzame wijze van warmte en koude worden voorzien. Daarom is een aantal jaren geleden gestart met Warmte- en Koudelevering.

Koude wordt gerealiseerd door op grote diepte water uit De Nieuwe Meer op te pompen. Dit water, met een temperatuur van 6 graden Celsius, gaat richting een koude productie plant. Daar zorgen warmtewisselaars indien nodig voor extra koeling. Warmte wordt door Nuon geleverd via een warmteoverdrachtstation. Om de warmte en koude naar de kantoorcomplexen te transporteren, was de aanleg van een Integrale Leiding Tunnel (ILT) nodig. Waar doorheen niet alleen de warmte en koude-leidingen lopen. Maar ook leidingen voor water, gas, riolering, hemelwater, middenspanning en kabels voor internet en telefonie. De tunnel met ongeveer 500 meter lengte – met daarnaast een aantal uitbreidingen – voorziet diverse kantoren in Amsterdamse Zuidas van warmte en koude.

Over dit project: uitbreiding warmte- en koudelevering

De tunnel ligt ongeveer 1 meter onder de grond, is 500 meter lang en heeft een breedte van drie meter. Bij de aanleg moest rekening worden gehouden met de bestaande ondergrondse infrastructuur. Bovendien werd het project door de jaren heen steeds uitgebreid met extra aansluitingen en vervolgwerkzaamheden. Zo kwam er een leidingloop onder het kankercentrum van het AMC. Vóór deze werkzaamheden was het noodzakelijk de bestaande ondergrondse infrastructuur goed in kaart te brengen en nieuwe vergunningen aan te vragen. Onder de Amstelveense weg kwam eveneens een leidingloop door middel van een boring. Hier bleek de ruimte voor de leidingen erg krap. Gezien een bestaande waterleiding van een watertoren welke het zuidelijk deel van Amsterdam voorziet van water. Dit was nog maar het begin.

Extra aansluitingen volgden naar de RAI en KPN toren. De laatste uitbreiding betrof een boring richting de Beethovenstraat. De koudeleidingen moesten hier door een kavel heen worden geleid, terwijl deze kavel mogelijk kon worden verkocht wat inmiddels ook gebeurde. Daarom worden twee koudeleidingen inclusief mantelbuizen nu ingekort. Ook dat is een enorme puzzel, aangezien er eigenlijk geen ruimte is. Toch heeft Vicoma een manier gevonden om de leidingen om te leggen. Mits de stressberekeningen die door een externe onafhankelijke partij worden uitgevoerd, bevestigen dat de oplossing ook in de praktijk mag worden omgezet.

Rol van Vicoma: verantwoordelijk voor engineering en projectmanagement

Vicoma was vanaf het begin betrokken bij het project en was verantwoordelijk voor de engineering van onder meer de warmte-, koude- en gasleidingen in de ILT. Daarnaast verzorgde Vicoma het projectmanagement. Denk aan het aansturen van diegene die de landmeetkundige zaken uitvoerde; het aanvragen van vergunningen bij de gemeente, het laten uitvoeren van specialistisch rekenwerk door andere partijen, afstemming tijdens het voorbereidende werk van uitvoerende werkzaamheden, en de opvolging van het project zoals het zoeken van oplossingen voor nieuw ontstane problemen. Zo werd bijvoorbeeld een oplossing bedacht voor slechte ondersteuning van de leiding op een specifieke plek aangezien deze niet meebewoog bij uitzetting. Vicoma paste hier Teflon platen toe die veel minder weerstand bieden dan het eerder gebruikte staal waardoor de ondersteuning opnieuw is gegarandeerd.

Resultaat

Ondanks de complexiteit en vele uitbreidingen van de warmte en koudelevering zit de Zuidas in Amsterdam er lekker warm en koud bij.

Gerelateerde projecten

Alle projecten
enecogen
Enecogen: permanente en veilige toegangswegen
hoogspanning
Hoogspanningsstations: Vicoma helpt netbeheerders met energietransitie
e-boiler
Realisatie van een E-boiler integreren in een bestaande installatie
revolutionair Bioscience project
Vicoma bouwt mee aan revolutionair bioscience-project
Vicoma Wijster Attero plasticverwerking
Plasticverwerking Attero krijgt nieuwe impuls met bouw Aganfoils
Vicoma draagt aan bij verwezenlijken CO2-afvanginstallatie bij AVR
Vicoma draagt aan bij verwezenlijken CO2-afvanginstallatie bij AVR