Vicoma ontwikkelt speciale tooling voor productie vliegwiel • Vicoma Skip to content

Vicoma ontwikkelt speciale tooling voor productie vliegwiel

Meer weten over dit project?

Aart den Dunnen en zijn team kunnen je er alles over vertellen

Aart Den Dunen

Aart den Dunnen

Manager Operations
Sint-Oedenrode

Andere vraag?
Neem direct contact op
Terug naar het overzicht

Vijf jaar lang heeft Vicoma gewerkt aan de ontwikkeling van een spectaculair vliegwiel voor S4 Energy. Hiermee is het mogelijk om met grote vermogens en hoge efficiency tijdelijk energie op te slaan. Het bijzondere aan deze opdracht is dat de onze engineers de tooling voor hun rekening hebben genomen waarmee het vliegwiel met hoge precisie gebouwd en in het veld onderhouden kan worden.

Project: vliegwiel biedt nieuwe perspectieven

Het vliegwiel biedt nieuwe perspectieven voor onder andere energiemaatschappijen en netbeheerders. In samenwerking met het ontwerpteam van S4 Energy heeft Vicoma zich gebogen over deze uitdagende opdracht.

Vicoma’s rol: ontwerp vereist precisie

Onderdeel van de opdracht was de bouw van een speciale oven voor de fabricage van de stalen vliegwielen. De diameter hiervan is 2,80 meter en brengen 5.000 kg op de weegschaal. Om dit gewicht op deze diameter veilig op volle toeren te draaien is een speciale vervaardigingsmethode vereist. De hiervoor benodigde tools en materieel zijn door de engineers van Vicoma ontworpen. De productie vraagt immers om de grootst mogelijke precisie. Het gehele assemblageproces voor één vliegwiel neemt 100 uur in beslag! Verder ontwikkelde Vicoma een speciale fundatie voor het balanceren van elk vliegwiel. Daardoor is zelfs de kleinste onbalans meetbaar. Ook de gereedschappen voor servicedoeleinden komen uit de Vicoma-koker. Die maken het mogelijk om bijvoorbeeld de lagers te wisselen. Die gereedschappen kunnen eventueel worden aangedreven met accuboormachines, zodat onder alle omstandigheden service mogelijk is.

Resultaat: succesvol ingezet

De vliegwielen worden intussen in kleine series op diverse plaatsen in Nederland opgebouwd en de benodigde tooling wordt succesvol ingezet.

Gerelateerde projecten

Alle projecten
enecogen
Enecogen: permanente en veilige toegangswegen
hoogspanning
Hoogspanningsstations: Vicoma helpt netbeheerders met energietransitie
e-boiler
Realisatie van een E-boiler integreren in een bestaande installatie
Vattenfall
Zuidas Amsterdam: warmte- en koudelevering
revolutionair Bioscience project
Vicoma bouwt mee aan revolutionair bioscience-project
Vicoma Wijster Attero plasticverwerking
Plasticverwerking Attero krijgt nieuwe impuls met bouw Aganfoils