Duurzaam energie- en afvalbedrijf HVC ondersteunt gemeenten en waterschappen als partner in hun energietransitie en bij de verduurzaming van het afvalbeheer. Een van hun projecten betreft de verduurzaming van de glastuinbouw door middel van de koppeling van het project aardwarmte Maasdijk aan een lokaal warmtenet.
Over het aardwarmteproject
Om bloemen, planten, groenten en fruit te telen in kassen, is veel warmte nodig. Hiervoor wordt vaak beroep gedaan op aardgas. Deze warmtebron is te verduurzamen door gebruik te maken van aardwarmte. Daarom is in Maasdijk de realisatie van diverse aardwarmteprojecten gestart. Glastuinbouwondernemers kunnen – eenmaal de projecten zijn voltooid – de overstap maken van aardgas naar aardwarmte en op die manier verduurzamen.
Bij het winnen van aardwarmte zijn twee putten nodig, een zogeheten doublet. Via de productieput wordt er warm water met een temperatuur van ongeveer 85 graden Celsius omhoog gepompt. De warmte uit dit water wordt gewonnen via warmtewisselaars en overgedragen op een lokaal warmtenet. Via de zogeheten injectieput stroomt het afgekoelde water – met een temperatuur van ongeveer 35 graden Celsius – weer terug de aarde in. Het lokale warmtenet verspreidt de warmte richting de kassen en gebouwen.*
Om drie aardwarmtedoubletten te kunnen realiseren zocht Aardwarmte Maasdijk de samenwerking op met HVC voor de ontwikkeling ervan. HVC deed op haar beurt beroep op Vicoma om de kwaliteitscontrole op de piping-engineering te verzorgen. Daarnaast voerde het on site een voortgangscontrole uit tijdens de realisatie.
*Bron: Meer over aardwarmte | Aardwarmte Maasdijk
Rol van Vicoma
Het zoutgehalte van grondwater is ongeveer vijf keer zo hoog als zeewater. Daarom is het noodzakelijk om het pijpleidingennetwerk van een aardwarmtenet uit te voeren met kunststof leidingen. Vicoma voerde voor het aardwarmteproject een kwaliteitscontrole uit op het ontwerp. Daarnaast zag Vicoma erop toe dat er overeenstemming was tussen de isometrics die de aannemer gebruikte en de leidingen die werden ingebouwd. Tot slot voerde Vicoma een voortgangscontrole uit tijdens de realisatie zodat de klant op elk moment wist hoe ver het project was gevorderd.
Resultaat
Het ontwerp werd dankzij de kwaliteitscontrole door Vicoma nog verder verbeterd om het beste eindresultaat te bereiken. Er was 100 procent overeenstemming tussen het ontwerp en de uitvoering door de aannemer. En met controle on site was het mogelijk de voortgang van het project goed in kaart te brengen en te rapporteren aan de klant zodat deze te allen tijde inzicht had in de status van het project. Inmiddels is het leidingwerk voor 95% aangesloten en is het aardwarmtestation bijna operationeel.