Afvalenergiecentrale ARN haalt met behulp van moderne technieken energie en grondstoffen uit afval. Om luiers te kunnen verwerken bouwde het bedrijf een luierrecycling installatie (LRI). Na realisatie schafte ARN een cycloon van Blue Heat aan. Deze technologie is nodig om te voorkomen dat plastic deeltjes in de af te laten stoom leiden tot vervuiling en mogelijk verstopping. Voor een goede implementatie van het nieuwe systeem schakelde het bedrijf Vicoma in.
Over het project: plastic deeltjes in luierrecycling installatie
De LRI recyclet wegwerpluiers en overig incontinentie materiaal tot kunststof granulaat. De basis van dit proces is het uitkoken van de luiers in drie reactors met 40 bar stoom. Zodra de batch gereed is, wordt de stoom afgelaten naar een naastgelegen reactor om deze weer te vullen. Bij een druk van ongeveer 12 bar wordt de stoom naar de condensor geleid. De stoom koelt hierbij af. Meegevoerde kunststofdeeltjes in de stoom gingen hierdoor kleven en zorgden in de condensor voor verstopping. Om dit probleem op te lossen, schafte ARN de zogeheten Blue Tower-technologie aan van Blue Heat waarmee de kunststof deeltjes uit de afgelaten stoom worden gehaald. Om deze nieuwe technologie probleemloos te kunnen integreren in de bestaande installatie, deed de afvalenergiecentrale beroep op Vicoma voor de engineering.
Rol van Vicoma
Vicoma heeft het stoomleidingwerk vanaf de aansluiting op de reactors nieuw ontworpen, met een nieuwe routing. Er moest daarbij rekening worden gehouden met een aantal eisen en uitgangspunten. Zoveel mogelijk van de bestaande constructie moest in tact blijven terwijl het hergebruik van zoveel mogelijk bestaande steunpunten wenselijk was. Daarnaast was het noodzakelijk dat het leidingwerk relatief eenvoudig is te demonteren met slim gekozen flensverbindingen. Er moest ook worden voorkomen dat door het afkoelen en snelheidsverliezen in het leidingwerk de plastic deeltjes in de stoom zouden samenklonteren of beginnen te plakken tegen de wanden. Daarom mocht de lengte van de afblaasleidingen niet te lang zijn. Tot slot moesten de roerwerken in de reactors van bovenaf uit de positie kunnen worden gehesen.
Met deze uitgangspunten ging Vicoma aan de slag. Het ontwerp is tijdens een review met de opdrachtgever besproken en goedgekeurd. Vicoma werkte de oplossing vervolgens verder uit waarbij het op verzoek ook isometrics van de leidingstukken genereerde.
Resultaat
Dankzij een pragmatische aanpak, een gedegen kennis van leidingsystemen, uitgebreide ervaring met Plant3D en leidingstressberekeningen kon Vicoma de opdrachtgever het gewenste ontwerp leveren. ARN ontving zowel een 3D-model, het pakket isometrics als een rapport van de stressberekeningen van het leidingennetwerk van de goedgekeurde oplossing. Hiermee kan het bedrijf hun contractor benaderen die het leidingsysteem kan aanpassen. Het geheel is binnen budget en binnen de afgesproken levertijd gerealiseerd.