Hoogspanning: Vicoma helpt netbeheerders met energietransitie Skip to content

Hoogspanningsstations: Vicoma helpt netbeheerders met energietransitie

Meer weten over dit project?

Esmond Bakker en zijn team kunnen je er alles over vertellen

Esmond Bakker

Esmond Bakker

Sales Manager – Groningen

Andere vraag?
Neem direct contact op
Terug naar het overzicht

Netbeheerders zijn in Nederland verantwoordelijk voor het transport- en distributienet van zowel hoogspanning als middenspanning. Zij staan vandaag de dag voor een grote uitdaging om het elektriciteitsnet geschikt te maken voor de transitie binnen de energiemarkt. De meeste bedrijven en woningen gaan de komende jaren van het aardgas af en hebben daardoor meer elektriciteit nodig. Maar zonnepanelen en windmolens zijn vaak moeilijk aan te sluiten op het net in verband met de beperkte capaciteit. En dan hebben we het nog niet gehad over elektrische voertuigen, want deze zorgen voor nog meer knelpunten. De netbeheerders zetten alles op alles om het net toekomstbestendig te maken, maar worden daarin vooral beperkt door het tekort aan technisch personeel. Een deel van de werkzaamheden bestaat uit het vervangen van verouderde componenten en installaties om de betrouwbaarheid en flexibele mogelijkheden te vergroten. Een ander, steeds belangrijker deel, bestaat uit het uitbreiden en versterken van het net. Dit ten behoeve van bijvoorbeeld nieuwe wind- en zonneparken en elektrificatie in de industrie. 

Voor het transport- en distributienet vormen de hoogspanningsstations een belangrijk onderdeel. Hier komen namelijk meerdere hoogspanningslijnen en kabels samen. Maar ook staan er transformatoren die de spanning verlagen voor het distributienet. De hoogspanningscomponenten, zoals de vermogensschakelaars, scheiders, en transformatoren, zijn de primaire componenten. De aansturing en uitlezing van deze componenten wordt gedaan door de secundaire installatie. Daarbij is het ook van belang dat de netbeheerders de data op afstand kunnen bedienen en uitlezen. Daarnaast zijn er in de secundaire installatie meerdere beveiligingslagen aanwezig die ervoor zorgen dat het net veilig blijft werken en dat er bij problemen snel geschakeld kan worden.

Vicoma’s rol: engineering en werkpakketten verzorgen voor de uitvoer

Vicoma is gespecialiseerd in de complete secundaire installatie van hoogspanningsstations en industriële installaties. Maar ook hebben onze specialisten ruime ervaring met gerelateerde aspecten, zoals gebouw gebonden en primaire installaties. De engineers van de afdeling Elektro & Instrumentatie (E&I) werken dagelijks hard aan de secundaire engineering voor de hoogspanningsstations van bijna alle netbeheerders. De werkzaamheden bestaan onder andere uit detailengineering en het maken van werkpakketten voor renovatie en uitbreidingsprojecten. Tijdens de daadwerkelijke uitvoering worden onze engineers ook vaak ingezet als vraagbaak voor de monteurs. Ook verzorgen we regelmatig de as-built verwerking van het tekeningenpakket, zodat de klant een up to date beeld heeft van de installatie. Daarnaast houden we ons met nog veel meer zaken bezig, zoals de IO lijsten, werkomschrijvingen, gedetailleerde ombouwplannen, materiaallijsten, kastontwerpen, voedingsverdelers, kabelberekeningen, gebouw gebonden installaties, terreinverlichting en meer. Ook geven onze specialisten advies wanneer het gaat om complexe vraagstukken.

Resultaat: ruime ervaring op het gebied van hoogspanningsstations en industriële hoogspanningsinstallaties

De afgelopen jaren hebben we voor bijna alle hoogspanningsstations in Midden- en Noord-Nederland secundaire engineering projecten uitgevoerd. Door de ervaring die we de afgelopen jaren hebben opgedaan hebben we veel kennis van de eisen, werkwijzen en installaties van de verschillende klanten en regio’s. Naast dat we veel werken voor netbeheerders, hebben we ook veel ervaring met industriële hoogspanningsinstallaties. Enkele voorbeelden van werkzaamheden die we doen zijn selectiviteitsstudies, vlamboogberekeningen en transformatorberekeningen.

Gerelateerde projecten

Alle projecten
enecogen
Enecogen: permanente en veilige toegangswegen
e-boiler
Realisatie van een E-boiler integreren in een bestaande installatie
Vattenfall
Zuidas Amsterdam: warmte- en koudelevering
revolutionair Bioscience project
Vicoma bouwt mee aan revolutionair bioscience-project
Vicoma Wijster Attero plasticverwerking
Plasticverwerking Attero krijgt nieuwe impuls met bouw Aganfoils
Vicoma draagt aan bij verwezenlijken CO2-afvanginstallatie bij AVR
Vicoma draagt aan bij verwezenlijken CO2-afvanginstallatie bij AVR