Plasticverwerking Attero krijgt nieuwe impuls met bouw Aganfoils • Vicoma Skip to content

Plasticverwerking Attero krijgt nieuwe impuls met bouw Aganfoils

Meer weten over dit project?

Lex Vaas en zijn team kunnen je er alles over vertellen

Lex Vaas

Lex Vaas

Project Engineer – Groningen

Andere vraag?
Neem direct contact op
Terug naar het overzicht

Afvalverwerker Attero heeft 30 miljoen geïnvesteerd in de bouw van een Polymeren Recycling plant in Wijster. Het doel van dit recyclingsproject, ‘Aganfoils’, is om plastic uit huishoudelijk afval op te werken tot nieuwe folie. Vicoma is nauw betrokken geweest bij de realisatie van dit project.

Project: recyclingsproject ‘Aganfoils’

‘Aganfoils’ staat voor ‘As Good As New folie’. Het granulaat dat na recycling overblijft moet een hogere plasticwaarde hebben. Daarvoor maakt Attero gebruik van een nieuwe technologie die voor Europese begrippen uniek is. Een intensief wasproces met water van 80 graden Celsius moet 96 tot 98 procent van de bestaande plasticgeur laten verdwijnen. Daardoor krijgt het plastic een hogere recyclingwaarde. Het regranulaat moet daarmee geschikt zijn voor nieuwe folieproducten zoals vuilniszakken, buizen en toepassingen in de auto-industrie.

Vicoma’s rol: van ontwerpen tot projectleiding

Ook Vicoma is nauw bij de opzet van de nieuwe fabriek betrokken. Vicoma heeft allereerst het stoom- en condensaatsysteem en de bordessen voor de chillers ontworpen. Tijdens de bouw zijn E&I engineers van Vicoma toegevoegd aan de projectleiding om toezicht te houden op de samenwerking tussen hoofd- en onderaannemers. De WTB-engineers van Vicoma waren eveneens ter plekke stand-by om problemen in de gehele fabriek op te lossen.

Resultaat: polymeren recycling plant operationeel

In de granulaatfabriek kan tot 24.000 ton folie per jaar verwerkt worden. Vicoma is blij met het aandeel dat ze hebben gehad in de realisatie van dit innovatieve Aganfoils project. Voor deze unieke aanpak krijgt Attero ook een LIFE subsidie uit Europa. Op 15 maart 2019 is de fabriek geopend door de vicevoorzitter van de Europese Commissie, dhr. Frans Timmermans.

Gerelateerde projecten

Alle projecten
enecogen
Enecogen: permanente en veilige toegangswegen
hoogspanning
Hoogspanningsstations: Vicoma helpt netbeheerders met energietransitie
e-boiler
Realisatie van een E-boiler integreren in een bestaande installatie
Vattenfall
Zuidas Amsterdam: warmte- en koudelevering
revolutionair Bioscience project
Vicoma bouwt mee aan revolutionair bioscience-project
Vicoma draagt aan bij verwezenlijken CO2-afvanginstallatie bij AVR
Vicoma draagt aan bij verwezenlijken CO2-afvanginstallatie bij AVR