Vicoma ondersteunt Ioniqa bij snelle realisatie van 10 kta pet recycling plant • Vicoma Skip to content

Vicoma ondersteunt Ioniqa bij snelle realisatie van 10 kta pet recycling plant

Meer weten over dit project?

René Mekkelholt en zijn team kunnen je er alles over vertellen

Rene Mekkelholt Manager Rotterdam Vicoma

René Mekkelholt

Manager EPCm Services

Andere vraag?
Neem direct contact op
Terug naar het overzicht

Ioniqa is een clean-tech spinoff van de TU Eindhoven en is gespecialiseerd in het creëren van waarde uit plastic afval door circulaire technologie. Met dit revolutionaire verwerkingsproces kunnen ze alle soorten en kleuren PET-afval transformeren in waardevolle grondstoffen voor nieuw PET van ‘maagdelijke kwaliteit’. Dit proces is eerst getest in een bij Plant One gebouwde proeffabriek in de haven van Rotterdam. Vervolgens is Vicoma ingeschakeld om samen met Ioniqa het proces op te schalen naar een 10 kiloton installatie.

Rol van Vicoma

Alle engineeringsfases voor realisatie van de plant zijn uitgevoerd door Vicoma. Allereerst hebben onze engineers geassisteerd bij de conceptual engineering. Dit was inclusief de processimulatie. Vervolgens is het EPCm contract gegund aan Vicoma. We hebben de basic en detail engineering uitgevoerd en zorg gedragen voor de inkoop van equipment en constructie management tijdens de bouw van de nieuwe fabriek.

Het project omvatte een hoge temperatuurreactor, verschillende vaten, scheidings- en filtratietechnieken, tweetraps destillatie en een kristallisator. Ook technieken om poeder te genereren – zoals een afscheider, droger en transport – maakten onderdeel uit van het project. Waar mogelijk zijn de fabrikanten van gespecialiseerde apparatuur verantwoordelijk gemaakt voor een processtap.

Resultaat

Door een goede coördinatie tussen de betrokken partijen is de complete fabriek in 14 maanden van conceptual engineering tot volledig operationeel gerealiseerd. In de zomer van 2019 is de 10 kiloton upcycling fabriek van Ioniqa met succes in gebruik genomen. Inmiddels leveren ze wereldwijd de grootste bijdrage in het sluiten van de kringloop voor PET-kunststoffen. Unilever en Coca Cola zijn hierbij belangrijke partners.

Gerelateerde projecten

Alle projecten
enecogen
Enecogen: permanente en veilige toegangswegen
hoogspanning
Hoogspanningsstations: Vicoma helpt netbeheerders met energietransitie
e-boiler
Realisatie van een E-boiler integreren in een bestaande installatie
Vattenfall
Zuidas Amsterdam: warmte- en koudelevering
revolutionair Bioscience project
Vicoma bouwt mee aan revolutionair bioscience-project
Vicoma Wijster Attero plasticverwerking
Plasticverwerking Attero krijgt nieuwe impuls met bouw Aganfoils