Vicoma draagt aan bij verwezenlijken CO2-afvanginstallatie bij AVR Skip to content

Vicoma draagt aan bij verwezenlijken CO2-afvanginstallatie bij AVR

Meer weten over dit project?

Erik Wilbrink en zijn team kunnen je er alles over vertellen

Erik Wilbrink

Erik Wilbrink

Senior Designer Mechanical – Groningen

Andere vraag?
Neem direct contact op
Terug naar het overzicht

AVR Duiven vroeg ons een rookgasleiding te ontwerpen voor de nieuwe afvanginstallatie die een enorme hoeveelheid CO2 afvangt uit de afvalenergiecentrale. Vanuit verschillende vestigingen heeft Vicoma dit opgepakt en realiseerde een zo licht mogelijk ontwerp.

Project: ontwikkeling CO2-afvanginstallatie uit afval

Voor het afvangen van CO2 uit de afvalverbranding moeten nieuwe aftakkingen gemaakt worden aan de bestaande schoorsteen. Hierdoor kunnen de rookgassen die tijdens het verbrandingsproces vrijkomen afgevangen worden. Deze rookgassen worden via een rookgaskanaal naar de nieuwe CO2-installatie gevoerd waar de CO2 wordt afgevangen. Het restant van de rookgassen wordt vervolgens via een retourleiding teruggevoerd naar de schoorsteen. AVR is het eerste afvalenergiebedrijf in Nederland met een grootschalige CO2-afvanginstallatie.

Vicoma’s rol: ontwerpen rookgasleiding en leidingbrug

Onze engineers hebben gewerkt aan de aftakkingen aan de bestaande schoorsteen en de nieuwe rookgasleiding. Ook hebben ze de staalconstructie ontworpen ter ondersteuning van de aftakkingen en het rookgaskanaal. De locaties van de expansiebalgen zijn hierbij zo gekozen dat we een zo licht mogelijk ontwerp konden maken. Maar door de nieuwe aansluitingen op de bestaande schoorstenen was er sprake van een verzwakking. Daarom zijn deze doorgerekend en we hebben advies gegeven over hoe deze te verstevigen. De opdracht voor AVR hebben we uitgevoerd vanuit diverse vestigingen van Vicoma.

Resultaat: eerste grootschalige CO2-afvanginstallatie

Voor dit project hebben we nauw contact onderhouden met de klant, maar ook intern tussen de verschillende vestigingen. We zijn trots dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan de eerste grootschalige CO2-afvanginstallatie van Nederland. Daardoor kan bij AVR Duiven naar verwachting 60 kiloton CO2 per jaar afgevangen en gerecycled worden.

Gerelateerde projecten

Alle projecten
enecogen
Enecogen: permanente en veilige toegangswegen
hoogspanning
Hoogspanningsstations: Vicoma helpt netbeheerders met energietransitie
e-boiler
Realisatie van een E-boiler integreren in een bestaande installatie
Vattenfall
Zuidas Amsterdam: warmte- en koudelevering
revolutionair Bioscience project
Vicoma bouwt mee aan revolutionair bioscience-project
Vicoma Wijster Attero plasticverwerking
Plasticverwerking Attero krijgt nieuwe impuls met bouw Aganfoils