Vicoma ondersteunt Rochem bij haalbaarheidsstudie • Vicoma Skip to content

Vicoma ondersteunt Rochem bij haalbaarheidsstudie

Meer weten over dit project?

Marinus Velthuis en zijn team kunnen je er alles over vertellen

Marinus Velthuis

Marinus Velthuis

Project Manager – Sint-Oedenrode

Andere vraag?
Neem direct contact op
Terug naar het overzicht

Voor een opdrachtgever in Australië heeft Rochem Technical Services de hulp van Vicoma ingeschakeld. De opdrachtgever wint aardgas uit steenkool, maar ze hebben een probleem. Bij het comprimeren worden de centrifugaal compressoren namelijk ernstig vervuild. Het verwijderen van deze zogenaamde fouling moet tijdens een stop handmatig gedaan worden. De vraag is of het online washing system van Rochem dit kan tijdens de productie en wat hiervan het effect is op het product. Om dit te kunnen beantwoorden is Vicoma ingeschakeld voor het uitvoeren van de haalbaarheidsstudie.

Project: nieuw reinigingssysteem moet oplossing bieden voor fouling in compressoren

De Australische opdrachtgever van Rochem wint aardgas uit steenkoollagen. Voor transport moet dit aardgas eerst gecomprimeerd worden. Dit gebeurt met behulp van een tweetrapscompressor. De aard van het aardgas veroorzaakt fouling in de compressoren en dit leidt tot een afname van de prestaties. In deze situatie werd de vervuiling verwijderd tijdens een productiestop. Het reinigingssysteem van Rochem zou hier verandering in moeten brengen. Met hun online washing system zou een gedeelte van deze vervuiling verwijderd moeten kunnen worden terwijl de compressor in bedrijf blijft. Hiervoor moet eerst de compatibiliteit van de compressoren met reinigingsvloeistof en veranderingen aan de installatie worden onderzocht. Daarom is een multidisciplinair haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd.

Vicoma’s rol: aanvulling Rochem met process en piping expertise

Om de missende expertise op het gebied van process en piping op te vangen is Vicoma ingeschakeld door Rochem. Allereerst is een plan gemaakt voor de uiteindelijke onderdelen van de haalbaarheidsstudie. Vervolgens heeft Vicoma isometrics voor het leidingwerk naar de nieuw te installeren sproeinozzles geleverd. Ook is een processimulatie in ASPEN uitgevoerd om te achterhalen hoe de samenstelling van het aardgas verandert en waar de vloeistof de installatie verlaat. Tevens heeft Vicoma de samenstelling van het rapport voor zijn rekening genomen.

Resultaat: een compleet haalbaarheidsonderzoek

Het haalbaarheidsonderzoek bracht een aantal interessante inzichten. Zo was de waterzuiveringsinstallatie niet geschikt voor de initieel gekozen reinigingsvloeistof die afgevoerd werd door het scrubber systeem. Mogelijke oplossingen zijn het gebruiken van een andere vloeistof of het anders afvangen van de vloeistof. Uiteindelijk bleken er geen obstakels te zijn voor de installatie van een reinigingssysteem en vindt er op korte termijn een pilot plaats.

Gerelateerde projecten

Alle projecten
conceptontwerp productdrager soloan vicoma
Conceptontwerp & FEA-analyse van productdrager
akzonobel
Succesvolle ombouw van leidingtracé bij AkzoNobel
Vicoma Oil tanking Amsterdam jetfuel
Vicoma helpt Oiltanking om levering van Jetfuel mogelijk te maken
Vicoma helpt Lucite International met realisatie van fluidised bed droger
Vicoma helpt Lucite met realisatie van fluidised bed droger
Vicoma steunt Synres bij vervanging besturingssysteem
Vicoma steunt Synres bij vervanging besturingssysteem
Vicoma Luchtfoto haven capaciteit
Vicoma vult engineering capaciteit on site aan
productie-unit dsm
Productie-unit voor 3D-printerinkt in negen maanden gerealiseerd
Ioniqa PET
Vicoma ondersteunt Ioniqa bij snelle realisatie van 10 kta pet recycling plant