Unieke elektrotrekker met een variabele spoorbreedte Skip to content

Unieke elektrotrekker met een variabele spoorbreedte

Meer weten over dit project?

Aart den Dunnen en zijn team kunnen je er alles over vertellen

Aart Den Dunen

Aart den Dunnen

Manager Operations
Sint-Oedenrode

Andere vraag?
Neem direct contact op
Terug naar het overzicht

Ook in mobiliteit is Vicoma tegenwoordig actief. Milieuvriendelijke mobiliteit zelfs, door engineeringsondersteuning aan de ontwikkeling van een elektrische trekker die bestemd is voor de biologische landbouw. Opvallend aan deze trekker is de variabele spoorbreedte.

Project: ontwikkeling elektrotrekker voor biologische landbouw

Het gewicht van een tractor verdicht de bodem, wat een vicieuze cirkel op gang brengt: een verdichte bodem vraagt meer trekkracht en dus zwaardere tractoren en is ook nog eens minder vruchtbaar. In Nederland werken daarom zo’n 60 boeren met Controlled Traffic Farming: ze rijden GPS-gestuurd altijd over dezelfde sporen.

Vicoma’s rol: engineering multifunctionele tractor

De landbouwtrekker is er nu ook in een milieuvriendelijke – elektrische – variant, de Multi Tool Trac, naar een ontwerp van MultiToolTrac, ge-engineerd door Vicoma. ‘Multi Tool Trac’ slaat op de multifunctionele gereedschap tractor. Het machinebouw team van Vicoma heeft een adviserende rol gespeeld. De ontwerpen zijn op betrouwbaarheid en sterkte gecontroleerd met behulp van geavanceerde FEM rekentechnieken. De aandachtspunten van het ontwerp hebben we hierdoor helder in beeld kunnen brengen. Vicoma heeft vervolgens ook de verbetervoorstellen aangedragen en uitgevoerd. Dit heeft geleid tot een optimaal eindresultaat zowel qua techniek als qua kosten.

Resultaat

Om ervoor te zorgen dat er meer bebouwbare bodem overblijft en dus minder sporen op het land, heeft de MultiToolTrac een spoorbreedte verstelling. Breed op het land en smal op de openbare weg. Ook is de cabine over een rail van voor naar achter te verplaatsen en is de elektrotrekker vierwiel-aangedreven en vierwiel-sturend, om scherpe bochten aan het eind van een perceel mogelijk te maken.

Gerelateerde projecten

Alle projecten
veiligheidsscan
Veiligheidsscan: een veilige omgeving voor werknemers
koelcapaciteit en leidingbrug
Mars verhoogt koelcapaciteit en reduceert CO2 uitstoot
productielijnen-en-machinebouw-uitbreiding
Vicoma ondersteunt Mars bij uitbreiding fabriek in Veghel
lay-out engineering
Lay-out engineering: vol is vol of toch niet?