Veiligheidsscan: een veilige omgeving voor werknemers • Vicoma Skip to content

Veiligheidsscan: een veilige omgeving voor werknemers

Meer weten over dit project?

Ingrid Decreton en haar team kunnen je er alles over vertellen

Ingrid

Ingrid Decreton

Senior Engineer Mechanical – Sint-Oedenrode

Andere vraag?
Neem direct contact op
Terug naar het overzicht

Een specialist in technologie voor innovatieve stadslandbouw heeft als doel voedsel op duurzame en efficiënte wijze te produceren door onder meer het waterverbruik, de transport- en energiekosten te verminderen. Aangezien het bedrijf voortdurend innoveert en zichzelf verder ontwikkelt vroeg het Vicoma om een veiligheidsscan uit te voeren. Zo kunnen ze de veiligheid voor de werknemers in alle omstandigheden blijven garanderen.

Project: van zaaien tot oogsten

Het bedrijf bestaat uit diverse afdelingen. Op de zaai-afdeling worden in een productielijn trays machinaal gevuld met grond om er vervolgens eveneens geautomatiseerd de zaadjes in te leggen. De afdeling waar het groeiproces centraal staat, is voorzien van meerdere geconditioneerde ruimten met hun eigen klimaatregeling en waterbehandeling. In de oogst-afdeling komen de plantjes op een productielijn terecht waar ze geautomatiseerd net boven de grond worden afgesneden. Voor de luchtbehandelingskasten is onder meer warm- en koudwater, glycol en CO2 nodig. Deze worden in de utility ruimte geproduceerd.

Vicoma’s rol: veiligheidsscan uitvoeren

Vicoma is een bedrijf met een multidisciplinair team met ruime ervaring op meerdere gebieden: civiel, machine- en voedselveiligheid. De projectverantwoordelijke kon daardoor intern indien nodig collega’s met de juiste expertise inschakelen en bij het bedrijf eenvoudig een one-stop-shop veiligheidsscan uitvoeren waarbij alle belangrijke facetten aan bod kwamen. Het controleerde onder meer of aan de eisen en normen van de machinerichtlijn werd voldaan. Ook is er gekeken naar de arbeidsomstandigheden, de eisen van de Arbo-wetgeving en hygiënerichtlijnen. Dit laatste is erg belangrijk aangezien het een voedingsmiddelenbedrijf betreft. Tot slot is gecontroleerd of het gebouw voldoet aan het Bouwbesluit.

Resultaat: finetunen aan de hand van veiligheidsscan

Uit de veiligheidsscan kwam naar voren dat het bedrijf de zaken qua arbo en veiligheid al goed had geregeld maar nog kon finetunen. Vicoma reikte het bedrijf nog een aantal handvatten aan om in de toekomst het veiligheidsniveau nog verder te verbeteren.

Gerelateerde projecten

Alle projecten
koelcapaciteit en leidingbrug
Mars verhoogt koelcapaciteit en reduceert CO2 uitstoot
Elektrotrekker
Unieke elektrotrekker met een variabele spoorbreedte
productielijnen-en-machinebouw-uitbreiding
Vicoma ondersteunt Mars bij uitbreiding fabriek in Veghel
lay-out engineering
Lay-out engineering: vol is vol of toch niet?