Nieuwe verlichtingsinstallatie leidt tot 35 procent energiereductie Skip to content

35 procent energiereductie met nieuwe verlichtingsinstallatie

Meer weten over dit project?

Christian Klaver en zijn team kunnen je er alles over vertellen

Christian

Christian Klaver

Team Leader Electrical & Instrumentation – Velsen

Andere vraag?
Neem direct contact op
Terug naar het overzicht

De Directie Materiële Instandhouding (DMI) is het onderhoudsbedrijf van de Koninklijke Marine in Den Helder. Een groot deel van het materieel van de Marine en van andere krijgsmachtonderdelen wordt hier onderhouden. Daarnaast zijn zij als dienstverlener verantwoordelijk voor alle ondersteunende diensten. Een van de projecten van DMI betrof het vervangen van de bestaande, verouderde verlichtingsinstallatie in Dok VI. De bestaande verlichting bestond uit armaturen met natrium-gasontladingslampen. Doel was om deze te vervangen door LED-armaturen om te komen tot een toekomstbestendige verlichtingsinstallatie voor Dok VI.

Vicoma’s rol: verlichtingsplan in virtual reality

Het project Verlichtingsplan Dok VI werd in opdracht gegeven aan de afdeling Electrical & Instrumentation (E&I) van Vicoma in Velsen. Samen met een partner, gespecialiseerd in verlichtingsinstallaties , is een verlichtingsplan opgesteld aan de hand van het Programma van Eisen, een lichtmeting van de bestaande installatie en aanvullende eisen van de gebruikers. Aangezien het niet eenvoudig is om de visuele impact van de lichtoplossingen in woorden te beschrijven is de presentatie van het verlichtingsplan uitgewerkt tot een virtual reality model. Tijdens de presentatie van het verlichtingsplan konden de gebruikers met een VR-bril het eindresultaat zien en beoordelen. Na goedkeuring van het verlichtingsplan is er een bestek gemaakt. Hierin zijn naast alle Marine specifieke eisen ten behoeve van detail design ook de montagewerkzaamheden beschreven.

verlichtingsinstallatie marine den helder

Resultaat: nieuwe en duurzame verlichtingsinstallatie

Tijdens het project werkte Vicoma nauw samen met alle stakeholders en gebruikers van Dok VI wat leidde tot een nauwe betrokkenheid gedurende het traject en een grote tevredenheid over het eindresultaat. Het bestek om tot een nieuwe, duurzame verlichtingsinstallatie te komen is succesvol opgeleverd. In Dok VI is er straks dankzij de nieuwe verlichtingsinstallatie een installatie van een veel hogere kwaliteit (betere verlichtingssterkte en minder schaduwwerking). Bijkomend voordeel is daarnaast dat met de nieuwe verlichtingsinstallatie de Marine een energiereductie van 35 procent op jaarbasis kan realiseren.

Gerelateerde projecten

Alle projecten
asbestverdachte pakkingen
Asbestverdachte pakkingen in persluchtsysteem in kaart
proeffabriek-ijzer
Proeffabriek milieuvriendelijke manier van ijzer maken
cfd-analyse
CFD-analyse leidt tot optimaal ontwerp afzuigkap berenkiep
hijslast
Meer nuttige hijslast dankzij praktische oplossing
cargotec-vicoma-stapelkraan-kalmar-engineering
Vicoma assisteert Cargotec bij ontwerp van stapelkraan
Kraandrijver kraan
Trillende kraan niet langer meer probleem voor kraandrijver
Nijlpaard
Het Nijlpaard kan weer opgelucht ademhalen
Vicoma realiseert flinke staalreductie voor Danieli Corus
Vicoma realiseert flinke staalreductie voor Danieli Corus