Vicoma assisteert Cargotec bij ontwerp van stapelkraan • Vicoma Skip to content

Vicoma assisteert Cargotec bij ontwerp van stapelkraan

Meer weten over dit project?

Louis Nagelmaker en het team kunnen je er alles over vertellen

Louis Nagelmaker

Louis Nagelmaker

Sales Manager – Velsen

Andere vraag?
Neem direct contact op
Terug naar het overzicht

Vicoma ontving van Cargotec (Kalmar) de vraag of wij konden assisteren bij het ontwerpen van een zogenaamde 6 over 5 stapelkraan. Cargotec biedt producten en diensten aan die bijdragen aan een snellere, slimmere en meer duurzame wereldhandel. Kalmar, onderdeel van Cargotec, is wereldwijd voorloper op het gebied van terminal automatisering en energiezuinige container handling. Ze bieden een breed scala aan oplossingen en diensten voor het afhandelen van vracht bij havens, terminals, distributiecentra en zware industrie.

Project: meer opslag capaciteit met 6 over 5 stapelkraan

Op het moment dat wij de vraag ontvingen van Cargotec konden containers tot maximaal vier hoog worden opgestapeld. Cargotec wilde graag meer opslag capaciteit creëren door de maximale stapelhoogte te verhogen. Het doel was daarom om vijf containers op elkaar te kunnen stapelen in plaats van vier. Om dit te kunnen realiseren is een 6 over 5 stapelkraan nodig. Hierbij is het belangrijk dat de kraan sterk genoeg is om alle bewegingen die nodig zijn uit te voeren. De stapelkraan heeft bovendien een systeem die de containers stabiliseert. Dit systeem moet ook toegepast worden op de nieuwe stapelkraan.

Vicoma’s rol: sterkteberekeningen en vrijloop controleren

Aan de werktuigbouw en machinebouw engineers van Vicoma de taak om Cargotec te helpen bij het ontwerp van de nieuwe stapelkraan. Hiervoor hebben ze sterkte berekeningen gemaakt van de poten, de ligger en de wielstellen van de kraan. Om het opslagproces zonder onderbrekingen te laten verlopen is met behulp van een 3D model de vrijloop van de kabels tussen de containers en in de kat gecontroleerd. Daarbij hebben onze engineers ook gekeken of kabelloop binnen de verseizingshoeken blijft.

Resultaat: een goed werkende stapelkraan

De geleverde inspanningen hebben geresulteerd in een uitvoerbaar ontwerp. Inmiddels heeft Cargotec meerdere 6 over 5 stapelkranen verwezenlijkt en wordt er op de Maasvlakte bij ECT al succesvol gebruik van gemaakt. We kunnen samen met Cargotec tevreden terugkijken op een mooi project waarbij het doel behaald is: de maximale opslag capaciteit van de containers is verhoogt.

Gerelateerde projecten

Alle projecten
verlichtingsinstallatie marine den helder
35 procent energiereductie met nieuwe verlichtingsinstallatie
asbestverdachte pakkingen
Asbestverdachte pakkingen in persluchtsysteem in kaart
proeffabriek-ijzer
Proeffabriek milieuvriendelijke manier van ijzer maken
cfd-analyse
CFD-analyse leidt tot optimaal ontwerp afzuigkap berenkiep
hijslast
Meer nuttige hijslast dankzij praktische oplossing
Kraandrijver kraan
Trillende kraan niet langer meer probleem voor kraandrijver
Nijlpaard
Het Nijlpaard kan weer opgelucht ademhalen
Vicoma realiseert flinke staalreductie voor Danieli Corus
Vicoma realiseert flinke staalreductie voor Danieli Corus