Vicoma ontving van Cargotec (Kalmar) de vraag of wij konden assisteren bij het ontwerpen van een zogenaamde 6 over 5 stapelkraan. Cargotec biedt producten en diensten aan die bijdragen aan een snellere, slimmere en meer duurzame wereldhandel. Kalmar, onderdeel van Cargotec, is wereldwijd voorloper op het gebied van terminal automatisering en energiezuinige container handling. Ze bieden een breed scala aan oplossingen en diensten voor het afhandelen van vracht bij havens, terminals, distributiecentra en zware industrie.
Project: meer opslag capaciteit met 6 over 5 stapelkraan
Op het moment dat wij de vraag ontvingen van Cargotec konden containers tot maximaal vier hoog worden opgestapeld. Cargotec wilde graag meer opslag capaciteit creëren door de maximale stapelhoogte te verhogen. Het doel was daarom om vijf containers op elkaar te kunnen stapelen in plaats van vier. Om dit te kunnen realiseren is een 6 over 5 stapelkraan nodig. Hierbij is het belangrijk dat de kraan sterk genoeg is om alle bewegingen die nodig zijn uit te voeren. De stapelkraan heeft bovendien een systeem die de containers stabiliseert. Dit systeem moet ook toegepast worden op de nieuwe stapelkraan.
Vicoma’s rol: sterkteberekeningen en vrijloop controleren
Aan de werktuigbouw en machinebouw engineers van Vicoma de taak om Cargotec te helpen bij het ontwerp van de nieuwe stapelkraan. Hiervoor hebben ze sterkte berekeningen gemaakt van de poten, de ligger en de wielstellen van de kraan. Om het opslagproces zonder onderbrekingen te laten verlopen is met behulp van een 3D model de vrijloop van de kabels tussen de containers en in de kat gecontroleerd. Daarbij hebben onze engineers ook gekeken of kabelloop binnen de verseizingshoeken blijft.
Resultaat: een goed werkende stapelkraan
De geleverde inspanningen hebben geresulteerd in een uitvoerbaar ontwerp. Inmiddels heeft Cargotec meerdere 6 over 5 stapelkranen verwezenlijkt en wordt er op de Maasvlakte bij ECT al succesvol gebruik van gemaakt. We kunnen samen met Cargotec tevreden terugkijken op een mooi project waarbij het doel behaald is: de maximale opslag capaciteit van de containers is verhoogd.