Proeffabriek milieuvriendelijke manier van ijzer maken • Vicoma Skip to content

Proeffabriek milieuvriendelijke manier van ijzer maken

Meer weten over dit project?

Louis Nagelmaker en het team kunnen je er alles over vertellen

Louis Nagelmaker

Louis Nagelmaker

Sales Manager – Velsen

Andere vraag?
Neem direct contact op
Terug naar het overzicht

HIsarna, wat een samenstelling is van de oud-Keltische woorden voor ijzer (Isarna) en smeltvat (HIsmelt) is een doorbraaktechnologie voor het maken van vloeibaar ruwijzer. Bij deze technologie is er minimaal 20% minder CO2-uitstoot in vergelijking met traditionele staalproductie. Grondstoffen in poedervorm worden hierbij rechtstreeks omgezet in vloeibaar ruwijzer.

Project: proefinstallatie

In 2010 werd een proefinstallatie gebouwd om deze technologie te testen. Sindsdien zijn diverse aanpassingen doorgevoerd om de technologie verder te ontwikkelen zodat staal met deze methode kan worden geproduceerd.

Vicoma’s rol: betrokken bij diverse deelprojecten

Het project is erg complex. De afgelopen periode voerde het projectteam voortdurend verbeteringen door. Vicoma was betrokken bij diverse deelprojecten zoals het ontwerpen, berekenen en tekenen van onderdelen, het scannen voor vrijloopcontrole en het rapporteren voor veiligheidsprojecten.

Vicoma beoordeelde bij diverse wijzigingen of de veiligheid blijvend werd geborgd. Tijdens onderhoudswerkzaamheden werd bijvoorbeeld in overleg met de uitvoerende partij een verankeringsbalk ontworpen. Hierdoor konden de alpinisten veilig in de oven afdalen om hun werkzaamheden uit te voeren. Bij het verplaatsen of verwijderen van zware onderdelen berekende en ontwierp Vicoma de hijsvoorzieningen.

Soms was snel actie ondernemen op onverwachte situaties nodig. Het projectteam kwam na een storm tot de vaststelling dat één van de schoorstenen bij een filterhuis meer heen en weer bewoog dan gebruikelijk. Vicoma ging met spoed ter plaatse kijken. Een gecorrodeerde constructie was de oorzaak van de verontrustende beweging. Met de opdrachtgever en een uitvoerende partij werd daarom afgesproken om de constructie door te rekenen en een plan op te stellen om deze weer terug te brengen naar voldoende sterkte.

Resultaat: verbeterde en veilige proeffabriek

Diverse partijen hebben gedurende een lange periode goed samengewerkt, met een proeffabriek die regelmatig is verbeterd en veilig bleef als resultaat.

Gerelateerde projecten

Alle projecten
verlichtingsinstallatie marine den helder
35 procent energiereductie met nieuwe verlichtingsinstallatie
asbestverdachte pakkingen
Asbestverdachte pakkingen in persluchtsysteem in kaart
cfd-analyse
CFD-analyse leidt tot optimaal ontwerp afzuigkap berenkiep
hijslast
Meer nuttige hijslast dankzij praktische oplossing
cargotec-vicoma-stapelkraan-kalmar-engineering
Vicoma assisteert Cargotec bij ontwerp van stapelkraan
Kraandrijver kraan
Trillende kraan niet langer meer probleem voor kraandrijver
Nijlpaard
Het Nijlpaard kan weer opgelucht ademhalen
Vicoma realiseert flinke staalreductie voor Danieli Corus
Vicoma realiseert flinke staalreductie voor Danieli Corus